Terapia Bowen

Terapia Bowen este una dintre cele mai BLÂNDE și eficiente tehnici medicale pentru că acționează holistic, prin activarea mecanismelor de autovindecare și resetare celulară proprii organismului. A mai fost denumită și „terapia manuală homeopată”.  Ea se folosește de impulsuri transmise eficient către creier, prin intermediul cărora stimulează organismul să se autovindece.

O sedință de terapie Bowen

Constă într-un număr de mișcări delicate, practicate cu degetele, asupra mușchilor și țesuturilor articulare. Astfel se transmit mesaje în interiorul corpului, de reactivare a memoriei celulare, a unei stări ideale, de relaxare și echilibru.

În tehnica Bowen există pauze de câteva minute între secvențele specifice de miscări.  Aceste pauze sunt necesare pentru ca organismul pacientului să integreze și să prelucreze mesajele transmise cu mișcările Bowen. În timpul pauzelor terapeutul va părăsi camera de tratament, lăsând pacientul singur, liniștit și relaxat.

Odata ce s-a realizat relaxarea totala a corpului, se activează abilitatea proprie organismului de a redresa orice problemă a corpului și a minții, prin readucerea acestora în starea de echilibru și armonie.

O ședință de tratament Bowen poate dura, de regulă, între 30-60 minute, fiind însă și situații când acestea pot dura mai puțin sau mai mult.

Fiecare om este autorul propriei sale sănătăți sau boli” – Buddha

bowen la copii

Terapia Bowen poate fi aplicată cu rezultate excelente în rândul copiilor pentru o largă varietate de afecțiuni.

Terapia Bowen pentru bebeliși, supranumită Baby Bowen, constă într-o succesiune de mișcări delicate efectuate pe spate în dreptul omoplaților și în partea din față pe abdomen. Un nou născut poate primi Baby Bowen încă din primele ore după naștere. Mișcările Bowen sunt atît de delicate și neinvazive încît bebelușul nici nu realizează că este în tratament. Cu ajutorul Terapiei Bowen pentru bebeluși putem reface echilibru sistemului nervos și astfel bebelușul dumneavoastră se poate elibera de încordare și de stres.

bowen - de la graviduțe la animăluțe

Această terapie fantastică se poate aplica cu rezultate extraordinare tuturor!

La fel ca oamenii, animalele pot suferi încordări, dureri musculare, disconfort și incapacitate de mișcare. Tom Bowen nu trata doar oameni, ci și animale de companie.

Dezvoltată inițial ca tratament pentru oameni, cercetarea și dezvoltarea continuă a tehnicii a permis practicienilor instruiți să ofere tratament Bowen eficient atât animalelor de companie mici, cât și mari, cum ar fi caii, câinii și pisicile.

La fel ca în cazul terapiei Bowen pentru oameni, tratamentul pentru animale implică aceeași tehnică de remediere a țesuturilor moi, care implică mișcări lejere ale degetelor peste mușchi, ligamente, tendoane și/sau fascie, în puncte specifice ale corpului animalului. Tratamentul este blând, fără presiune dură sau prelungită. Oferă animalului o tehnică neinvazivă și eficientă care are ca scop promovarea vindecării, ameliorării durerii și reechilibrării corpului / energiei.

Elena Tanase

Terapia Bowen este una dintre cele mai blânde și eficiente tehnici medicale. A mai fost denumită și „terapia manuală homeopată”.  Ea se folosește de impulsuri transmise eficient către creier, prin intermediul cărora stimulează organismul să se autovindece

Este o formulă unică de re-echilibrare neuro-musculară. Lucrează atât prin sistemul nervos, la nivel structural şi muscular, cât şi prin sistemul circulator şi limfatic. Este recunoscută pentru eficienţa sa în tratarea afecţiunilor interne şi reducerea duratei convalescenţei.

Este un concept nou în manipularea corporală, nu derivă şi nu este similara nici unei alte modalitati de abordare fizica.

O ședință de terapie Bowen constă într-un număr de mișcări delicate, practicate cu degetele, asupra mușchilor și țesuturilor articulare. Astfel se transmit mesaje în interiorul corpului, de reactivare a memoriei celulare, a unei stări ideale, de relaxare și echilibru.

Durata unei ședinte este între 30 și 60 minute, uneori chiar mai mult, în funcție de constatările terapeutului privitor la necesitățile pacientului. Rezultatele pot fi remarcabile, chiar de la prima ședință de tratament, deoarece corpul începe procesul de auto-vindecare.

terapia bowen - potrivită și folositoare oricui

Are efecte benefice atât în cazul persoanelor cu afecțiuni cronice, cât și celor cu afecțiuni acute.

Datorită faptului că mișcările sunt delicate, este potrivită persoanelor de orice vârstă, chiar și bebelușilor sau copiilor mici. Poate veni în sprijinul persoanelor care depun un efort fizic constant fie la serviciu, fie în alte activități cum ar fi sportivii de performanță.

Afecțiuni în care terapia Bowen și-a dovedit eficacitatea:

 1. Probleme scheleto-musculare și articulare (accidentări sportive, sciatică, umăr înțepenit, probleme la genunchi, luxații ale gleznei, restricție de mișcare a gâtului, dureri de spate, boli profesionale, etc)
 2. Afecțiuni ale organelor interne (probleme la rinichi, ficat, vezica biliară, stomac și intestine, etc.
 3. Infertilitate, chisturi ovariene și fibroame uterine
 4. Dezechilibre hormonale și emoționale
 5. Stres și oboseală cronică
 6. Migrene și dureri de cap
 7. Afecțiuni respiratorii, bronșite și astm
 8. Boli ale sistemului imunitar
 9. Sechele după accidente vasculare
 10. Alergii, rinite
 11. Enuresis (incontinență nocturnă la copii)
 12. Afecțiuni neurologice și multe altele

Este o terapie complementară ce se adreseaza întregului corp, echilibrându-l din punct de vedere fizic, psihic și energetic. Nu este invazivă, nu are contraindicații sau reacții adverse.

Terapia Bowen poate ajuta enorm în reducerea, până la eliminare a stresului din viața noastră și revenirea la o viață dinamică, plină de frumusețe și bucurie.

Tehnica Bowen este o terapie complementară, în sensul că potențează și complementează tratamentele alopate, fără ca efectele sale să fie influențate de acestea.

Mecanismele declanșate de Bowen în cadrul sistemului nervos sunt foarte subtile, iar corpul continuă să lucreze câteva zile după ședință.

Din acest motiv, este ideal să se evite alte terapii corporale câteva zile înainte și după ședința Bowen, pentru ca reacția organismului la Bowen să nu fie întreruptă.

Deplasările osoase se re-aliniază – deşi nu se execută nici o manipulare a articulaţiilor sau oaselor, ca în chiropracţie.

Tensiunile musculare şi încordările se elimină, iar circuitul limfatic normal se restabileşte – deşi nu se masează muşchii, ca în masajul terapeutic.

Tehnica Bowen este deopotrivă salutată, pe plan internaţional, de medicina alopată, alternativă şi complementară, ca fiind cea mai buna tehnică de însănătoşire!

Pentru a înțelege despre ce este vorba, ar fi bine de știut că în Australia tratamentele Bowen sunt susținute de Casa de Sănătate, la fel ca orice alt tratament alopat. Recunoscute în țări precum SUA, Canada, Germania, Marea Britanie, Franța, Austria, Elveția și lista poate continua. Această terapie nu face altceva decât să arate că lucrurile sunt mult mai simple decât par. Oamenii nu și-au găsit leacul pentru problemele lor, ci au găsit izbăvirea în această terapie.

Beneficiile tehnicii Bowen în rîndul copiilor sunt multiple. Terapia Bowen poate fi aplicată cu rezultate excelente în rândul copiilor pentru:

– răceli, viroze, traheo-bronșite, pneumonii, alergii, astm, autism, ADD/ADHD, colici, displazie de șold, scolioze, deficit de creștere, pregătire pre-operatorie, recuperare post-operatorie, pregătire prevaccinare, întreținere post-vaccinare, disfuncții motorii, de vorbire, enurezis, paralizii, diabet, disfuncții renale, stres, depresie, anxietate, atacuri de panică etc.

Terapia Bowen pentru bebeluși, supranumită Baby Bowen, constă într-o succesiune de mișcări delicate efectuate pe spate în dreptul omoplaților și în partea din față pe abdomen. Un nou născut poate primi Baby Bowen încă din primele ore după naștere. Mișcările Bowen sunt atît de delicate și neinvazive încît bebelușul nici nu realizează că este în tratament. Cu ajutorul Terapiei Bowen pentru bebeluși putem reface echilibru sistemului nervos și astfel bebelușul dumneavoastră se poate elibera de încordare și de stres.

La fel ca oamenii, animalele pot suferi încordări, dureri musculare, disconfort și mișcare redusă.

Animalele se bucură și sunt receptive la terapiile de atingere blândă, cum ar fi Tehnica Bowen.

EMRT™ – Equine Muscle Release Technique –  este dezvoltat și predat de Bowtech și bazat pe terapia umană de succes Bowen. EMRT are un istoric excelent în a ajuta caii să devină mai fericiți și mai sănătoși, precum și în îmbunătățirea mobilității și reducerea durerii.

CCMRT™ – Tehnica de eliberare a mușchilor pisici/caninelor – este adaptată după EMRT de către Bowtech pentru utilizare pe animale mai mici, pentru a vă ajuta animalul de companie să depășească durerea, pentru a le ajuta cu problemele de mobilitate și nu numai.

CBT – Tehnica Canine BowenTehnica Bowen pentru câini, unde se analizează în profunzime anatomia, comportamentul animalului și o gamă largă de probleme de sănătate și mobilitate.

ELENA TANASE - terapeut instruit de The Bowen Therapy Academy of Australia

Elena Tanase